Duminică, 18 mai – Duminica a 5-a după Paști (a Samarinencei)
Cu prilejul sfințirii bisericii parohiale, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un sobor de ierarhi, din care vor face parte Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjuraţi de un sobor de preoți și diaconi, va sluji Sfânta Liturghie la Parohia „Sfânta Vineri” din Pașcani, județul Iași.
Începând cu ora 9:00, la Mănăstirea Hadâmbu, cu prilejul aducerii din Grecia a moaștelor Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va oficia slujba Sfintei Liturghii, împreună cu un sobor de ierarhi din care vor face parte Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și Preasfințitul Antonie, Episcop de Bălți, înconjuraţi de un sobor de preoți și diaconi de pe ambele maluri ale Prutului.
Luni, 19 mai
Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iaşilor desfășoară în satul Ruseni, județul Neamț, etapa a treia a proiectului „Dar pentru copii”, având ca scop finalizarea unui cămin funcțional pentru familia Rică, formată din 9 copii și un al zecelea aflat în pântecele mamei. Responsabilul proiectului este părintele Dimitrie Crăciun. Această etapă presupune construirea unui adăpost pentru animalele din gospodărie, ridicarea unei anexe pentru centrala termică și amenajarea curții. Lucrările se află în plină desfășurare. Au fost deja achiziționate o parte dintre materialele de construcție, fundația a fost turnată, iar în zilele următoare vor demara lucrările de zidire.
Orice contribuție, indiferent de sumă, poate aduce casa familiei Rică mai aproape de a deveni un cămin complet funcțional. Acest proiect poate fi sprijinit prin donații online: darpentrucopii.ro/doneaza, sau prin transfer bancar în următoarele conturi:
LEI: RO08CECEIS1030RON1014342 - CEC Bank, sucursala Iași;
EURO: RO68CECEIS10C1EUR1103231 - CEC Bank, sucursala Iași;
Cod SWIFT: CECERO;
Titular cont: Arhiepiscopia Iașilor;
Detalii plată: Dar pentru copii.
În perioada 19-23 mai 2025, în cadrul Campaniei de informare „De ce?”, va avea loc o nouă serie de sesiuni educative destinate elevilor de liceu de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași și de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Iași, care se vor desfășura în timpul orelor de curs. Evenimentul este organizat de Departamentul Pro Vita, în parteneriat cu Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași și cu Centrul de Consiliere și Tratare a Persoanelor Afectate de Adicții „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, din Protopopiatul Iași 2. Scopul întâlnirilor este acela de a oferi adolescenților un spațiu de reflecție și informare cu privire la teme importante din viața lor, încurajând alegeri conștiente, dezvoltarea gândirii critice și formarea unor relații sănătoase. Elevii vor participa la întâlniri legate de dependențe, începutul vieții umane și criza de sarcină.
Începând cu ora 9:00, va avea loc ședința lunară a preoților din Protopopiatul Pașcani, în cadrul căreia va fi susținută conferința cu tema „Gestionarea situațiilor de urgență în unitățile de cult. Măsuri de prevenire și intervenție”. Evenimentul se va desfășura la sediul protopopiatului, avându-i ca invitați pe părintele Marius Burghelea, director al Departamentului SSM/PSI-SU, și pe colonelul Neculai Scântei, șef al Serviciului Pregătire, Intervenție și Reziliență al Comunităților din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași.
Parohia Sfântul Nicolae - Mihăileni din Protopopiatul Dorohoi va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 3 – „Sfântul Dumitru”, în cadrul căreia părintele Florentin Ionuț Amarinei va susține conferința cu tema: „Pastorația tinerilor – prioritate și oportunitate pentru parohie”.
Parohia Sfânta Treime - Talpa din Protopopiatul Dorohoi va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 7 – „Sfântul Ioan Botezătorul”, în cadrul căreia părintele Daniel Alupei va susține conferința cu tema: „Comuniunea dintre preoți, izvor de inspirație și putere în lucrarea Bisericii”.
Parohia Hlipiceni 2 din Protopopiatul Botoșani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfinții Arhangheli”, în cadrul căreia părintele Ilie Breșug va susține conferința cu tema: „«Cuvânt cu putere multă». Harisma cuvântului în lumina teologiei patristice și a patericului”.
Parohia Nechit din Protopopiatul Roznov va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 6 – „Sfântul Chiriac de la Tazlău”, în cadrul căreia părintele Mircea Scutaru va susține conferința cu tema: „Împlinirea a 100 de ani de la ridicarea la rang de Patriarhie a Bisericii Ortodoxe Române”.
Marți, 20 mai
ASCOR Iași organizează, de la ora 18:00, în Catedrala Veche „Sfântul Gheorghe”, evenimentul „Dialog studențesc”. Invitatul special este părintele Gheorghe Mihalache, iar tema discuției va fi „Misiunea Bisericii și rolul sfinților în călăuzirea tinerilor pe drumul credinței”.
Parohia Sfinții Împăraţi Constantin şi Elena - Comarna 1 din Protopopiatul Iaşi 2 va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 6 – „Sfânta Treime”, în cadrul căreia părintele Adrian Solescu va susține conferința cu tema: „Comuniunea dintre preoți, izvor de inspirație și putere în lucrarea Bisericii”.
Începând cu ora 8:30, la Parohia Mănoaia va avea loc ședința administrativă a preoților din Protopopiatul Roznov, în cadrul căreia părintele Marian Timofte va susține conferința cu tema: „Integrarea armonioasă în slujirea preotului, a responsabilităților care vin din relația cu propria familie, cu comunitatea credincioșilor și cu societatea”.
În această zi va avea loc ședința administrativă lunară a preoților din Protopopiatul Târgu Neamț, în cadrul căreia părintele Cosmin Gavriloaia va susține conferința cu tema „Vieți de sfințenie – Sfinții Cuvioși Paisie și Cleopa de la Sihăstria”. Activitatea va începe cu Sfânta Liturghie, oficiată în Biserica „Sfântul Gheorghe” din Târgu Neamț.
Miercuri, 21 mai - Sfinții Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va oficia, de la ora 8:00, slujba Sfintei Liturghii, la Parohia ,,Adormirea Maicii Domnului” – Pietriș, comuna Dolhești, Protopopiatul Iași 2, cu prilejul sfințirii noii biserici cu hramul „Sfinților Apostoli Petru și Pavel”.
Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul va oficia slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea Șoldana, comuna Andrieșeni, județul Iași.
Joi, 22 mai
La Catedrala Mitropolitană din Iași, slujba Sfintei Liturghii va fi săvârşită de Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul.
IMBF – Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași
În perioada 22-25 mai 2025, Arhiepiscopia Iașilor organizează cea de-a opta ediție a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași ce va reuni invitați din Statele Unite ale Americii și România. Ediția din acest an se încadrează în seria de manifestări dedicate anului 2025, declarat în Patriarhia Română An omagial al Centenarului Patriarhiei Române şi Anul comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea.
Tema principală a ediției, Doxologie și mărturisire, reprezintă un mod de a marca împlinirea a 1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic, desfășurat, cu sprijinul Sfântului Împărat Constantin cel Mare la Niceea, în anul 325.
Programul manifestărilor va cuprinde: concerte de muzică psaltică, momente liturgice, ateliere de compoziție psaltică, ateliere de mozaic și pictură, o expoziție de pictură, un concert de muzică tradițională.
Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași oferă și anul acesta câteva momente speciale. Ansamblul „Cappella Romana”, din Portland, SUA, revine pe scena festivalului, cu o serie de concerte itinerante, la Botoșani (22 mai, Teatrul „Mihai Eminescu”), Iași (23 mai, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”), Piatra Neamț (24 mai, Teatrul Tineretului). Condus de profesorul Alexander Lingas, ansamblul a participat pentru prima dată la Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași în 2017. Anul acesta, alături de Cappella Romana vor concerta coruri de psalți din localitățile în care se vor desfășura concertele. Repertoriul va cuprinde lucrări dedicate Sinodului I Ecumenic, de la Niceea, din anul 325, interpretate în premieră în România.
Un moment inedit pentru Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF) îl constituie prezența maestrului Horea Paștina. Membru cofondator al grupului „Prolog”, apropiat ucenic al Sfântului Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, domnia sa vine la Iași, chiar în anul canonizării Părintelui Stăniloae, cu expoziția de pictură „Piatra din capul unghiului”. Expoziția cuprinde lucrări care transpun pe pânză teologia, înțeleasă ca trăire și experiență practică, în jurul Crucii Mântuitorului Hristos.
O altă noutate pentru ediția din acest an a festivalului este atelierul de mozaic și pictură Eikon, realizat în colaborare cu profesori și studenți de la secția Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Atelierul se va desfășura în aer liber, în câteva puncte importante din Iași: pietonalul „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Parcul „Copou” și spațiul civic aferent Corpului A din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
Din dorința de a promova muzica bisericească autentică și de a încuraja tinerii psalți și compozitori, organizatorii festivalului propun anul acesta un atelier de compoziție psaltică.
Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași este o inițiativă a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei dedicată promovării artei sacre de inspirație bizantină și se adresează pasionaților de muzică bizantină, teologi, muzicologi și oricine este interesat de arta sacră ortodoxă.
Grupurile care participă anul acesta la IBMF sunt:
- Ansamblul „Cappella Romana” din SUA;
- Corul „Emanuel Zmeu” din Botoșani;
- Corul „Sfântul Ierarh Iosif Naniescu” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași;
- Ansamblul vocal-instrumental „Arheon” din Râmnicu-Vâlcea;
- Corul „Euphonia” al Filarmonicii din Râmnicu-Vâlcea;
- Grupul Psaltic „Evanghelismos” din Piatra-Neamț;
- Grupul Psaltic „Melozii Neamțului” din Piatra-Neamț;
- Grupul Psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova;
- Corul „Sfântul Ioan Damaschin” al Academiei de Arte și Studii Bizantine din Cluj-Napoca;
- Părintele Alexandru Grigoraș din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului;
- Corala academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei.
Invitații speciali de anul acesta la IBMF sunt profesorul Cătălin Cernătescu, dr. Costion Nicolescu și Horea Paștina.
Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași se desfășoară cu sprijinul partenerului special Iulius Group, precum și al următoarelor instituții: Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași, Secretariatul de Stat pentru Culte, Ford Iași – ATI Motors Holding, Colegiul „Sfântul Nicolae”, Ansamblul Mitropolitan Iași, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Universitatea Națională de Muzică din București, Ateneul Național din Iași, Elsaco Botoșani, Antibiotice Iași şi Fan Curier.
Partenerii media ai evenimentului sunt: Trinitas TV, Radio Trinitas, Ziarul Lumina, Agenția de știri „Basilica” a Patriarhiei Române, Doxologia și Wink.
Programul pentru această zi, 22 mai 2025, cuprinde următoarele evenimente:
-
De la ora 10:00 se va desfășura în Sala „Iustin Moisescu” din cadrul Complexului mitropolitan, atelierul de compoziție psaltică susținut de CS III dr. Cătălin Cernătescu, de la Universitatea Națională de Muzică din București;
-
De la ora 18:00, în Sala „Baptisteriu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan Iași, va avea loc vernisajul expoziției Horea Paștina: „Piatra din capul unghiului”, în prezența invitatului dr. Costion Nicolescu și cu participarea Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul;
-
La Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani, de la ora 18:00, se va desfășura concertul „Koinonia”, care îi va avea ca invitați pe Ansamblul „Cappella Romana” din SUA și pe Corul Psaltic „Emanuel Zmeu” din Botoșani, eveniment la care va participa și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.
Mai multe detalii pot fi aflate accesând site-ul www.ibmf.ro, de pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/IasiByzantine și cea de Instagram https://www.instagram.com/iasi.byzantine.
Intrarea este liberă.
De la ora 10:00, în cadrul Sectorului de Misiune, va avea loc o întâlnire dedicată masteranzilor de la Masterul de Misiune și Slujire Pastorală al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Evenimentul este organizat de Departamentul Pro Vita și îl are ca responsabil pe psihoterapeutul Gilia Crăciun. Întâlnirea, intitulată „Când începe viața umană? Medical talk pro viață”, va fi susținută de Valentina Damian, studentă în anul VI la Medicină Generală și membră a grupului de medici pro viață din Iași. Participanții vor avea ocazia să afle informații științifice despre începutul vieții umane și să înțeleagă mai bine importanța protejării vieții încă de la concepție.
Parohia Bâtca Doamnei din Protopopiatul Piatra Neamț va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 3 – „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, în cadrul căreia părintele Viorel Crușitu va susține conferința cu tema: „Propovăduirea creștinismului pe teritoriul țării noastre. Viața bisericească în primele veacuri de după creștinare”.
Parohia Cuvioasa Parascheva - Cristești din Protopopiatul Pașcani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 2, în cadrul căreia părintele Marius Botez va susține conferința cu tema: „Comuniunea dintre preoți, izvor de inspirație și putere în lucrarea Bisericii”.
Parohia Pancu din Protopopiatul Botoșani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, în cadrul căreia părintele Relu Enache va susține conferința cu tema: „«Cuvânt cu putere multă». Harisma cuvântului în lumina teologiei patristice și a patericului”.
Vineri, 23 mai
Programul din această zi a Festivalului Internaţional de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF), dedicat pasionaților de muzică bizantină și de artă sacră ortodoxă, cuprinde următoarele evenimente:
-
De la ora 10:00 se va desfășura în Sala „Iustin Moisescu” din cadrul Complexului mitropolitan, atelierul de compoziție psaltică susținut de CS III dr. Cătălin Cernătescu, de la Universitatea Națională de Muzică din București.
-
Concertul „Nikaia”, cu începere de la ora 19:00, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, la care va participa și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan. Invitați la acest eveniment sunt Corul „Sfântul Ierarh Iosif Naniescu” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași și Ansamblul „Cappella Romana” din SUA.
Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul” din Durău organizează, în perioada 23–25 mai, „Training Formare Instructori pentru Parcul de Escaladă Durău”, care va avea loc la Durău. Evenimentul este dedicat candidaților – viitori angajați ai parcului – și are ca scop formarea personalului necesar pentru desfășurarea activităților specifice Parcului de Escaladă Durău.
Modul de desfășurare include: parcurgerea traseelor de escaladă, cursuri de frânghii la joasă și mare înălțime, tehnici de salvare, prezentarea regulilor și sancțiunilor, familiarizarea cu regulamentul parcului, ateliere de relaționare cu publicul și instruire în tehnici de prim-ajutor.
Parohia Sfântul Lazăr din Protopopiatul Iaşi 2 va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 1 – „Sfântul Vasile cel Mare”, în cadrul căreia părintele Adrian Cojocariu va susține conferința cu tema: „«Cuvânt cu putere multă». Harisma cuvântului în lumina teologiei patristice și a patericului”.
Parohia Borosești din Protopopiatul Iași 3 va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 14 – „Sfântul Apostol Pavel”, în cadrul căreia părintele Marius Zăbavă va susține conferința cu tema: „Pastorația tinerilor – prioritate și oportunitate pentru parohie”.
Sâmbătă, 24 mai
Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul va oficia slujba Sfintei Liturghii la Parohia Sfântul Dumitru din localitatea Iurești, comuna Todireni, Protopopiatul Botoșani, cu prilejul resfințirii bisericii de cimitir și al sfințirii casei de prăznuire și a casei mortuare, urmând ca, după-amiază, la Parohia Nașterea Maicii Domnului din localitatea Jijia, comuna Albești, Protopopiatul Botoșani, să oficieze slujba de sfințire a casei parohiale.
Cu prilejul sărbătoririi hramului Parohiei Negrești 1, închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena, precum și la împlinirea unui an de la instalarea părintelui paroh, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, în zilele de 24 și 25 mai 2025, credincioșii vor avea bucuria de a se închina la moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Sfintele odoare vor fi aduse în această zi de la Biserica „Sfântul Gheorghe-Nou” din București de către o delegație condusă de părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul bisericii. Întâmpinarea moaștelor va fi făcută de părintele arhimandrit Petroniu Marin, exarh de Neamț, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din Protopopiatul Piatra Neamț.
Programul liturgic va începe la ora 16:00, cu slujba Vecerniei, în cadrul căreia răspunsurile vor fi oferite de grupul psaltic „Sfântul Gheorghe Pelerinul”, iar de la ora 21:00, se va oficia Acatistul Sfinților Martiri Brâncoveni.
Cea de-a IX-a ediție a evenimentului anual dedicat tinerilor din protopopiatele Arhiepiscopiei Iașilor, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan de către Departamentul Misiune pentru Tineret, a debutat anul acesta, pe 3 mai, la Parohia Sfântul Sava din Iași, prin întâlnirea tinerilor din Protopopiatele 1, 2 și 3 Iași, urmând ca celelalte ediții locale să se desfășoare după cum urmează:
-
Protopopiatul Dorohoi: 24 mai, la Parohia Ibănești;
-
Protopopiatul Târgul Neamț: 31 mai, la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț;
-
Protopopiatul Roznov: 31 mai, la Parohia Costișa II;
-
Protopopiatul Piatra Neamț: 31 mai, la Parohia Cut I;
-
Protopopiatul Ceahlău: 31 mai, la Parohia Poiana Teiului;
-
Protopopiatul Darabani: 31 mai, la Parohia Mlenăuți;
-
Protopopiatul Botoșani: 31 mai, la Parohia Vovidenia – Botoșani;
-
Protopopiatul Săveni: 14 iunie, la Mănăstirea Știubieni;
-
Protopopiatul Hârlău: 30 iunie, la Parohia Nicolae Bălcescu – Flămânzi;
-
Protopopiatul Pașcani: 1 iulie, la Catedrala Pogorârea Sfântului Duh – Pașcani.
În fiecare an, aceste întâlnirile propun tinerilor câte un subiect de reflecție. Temele din anii anteriori au fost: „Tânărul în căutarea libertății. Suntem noi cu adevărat liberi?”, „Unitatea - izvor de înțelepciune și putere pentru tineri”, „Sfânta Liturghie - izvorul vieții”, „Noul Testament - comoara ascunsă”, „Viața veșnică - împlinirea eforturilor noastre”, „Rugăciunea - întâlnire cu Dumnezeu și cu mine însumi”, „Comunicare și comuniune în Biserică. Pe mine cine mă înțelege?”, „Eliberarea de patimi - începutul adevăratei bucurii”. Tema acestui an este: „Biserica - spațiul împlinirii noastre”.
Scopul acestor întâlniri este de a reuni grupurile de tineret din protopopiate și de a-i încuraja pe aceştia să se apropie mai mult de propria parohie. Pot participa adolescenți și tineri cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani, din fiecare parohie a Arhiepiscopiei Iașilor. Pentru înscriere, aceștia se pot adresa preotului paroh sau responsabilului de tineret din protopopiatul de care aparțin.
Programul zilei se desfășoară în intervalul 7:00 - 18:00 și cuprinde:
-
Sfânta Liturghie la care tinerii vor oferi răspunsurile liturgice;
-
Conferința tematică;
-
Sesiunea I - atelier de lucru, pe grupe de 20 de tineri, moderate de câte un preot;
-
Prânzul;
-
Sesiunea a II-a - atelier de lucru;
-
Concluzii în plen;
-
Spectacol susținut de tineri (dans, cântec, piese de teatru).
Pentru preoții moderatori ai sesiunilor de dialog din cadrul întâlnirilor cu tinerii din protopopiate, în perioada 30 aprilie – 24 iunie 2025, Departamentul Misiune pentru Tineret va organiza șapte seminarii de formare.
Organizarea acestor evenimente este coordonată de părintele Ioan Puiu, din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, iar din partea fiecărui protopopiat, de preoții responsabili de activitățile cu tinerii.
Cei care doresc să se înscrie o pot face luând legătura cu părintele paroh sau cu preoții responsabili de tineret din fiecare protopopiat:
Iași 1: Pr. Cătălin Adumitroaie 0744 261 521;
Iași 2: Pr. Aurel Stoleru 0744 864 275;
Iași 3: Pr. Iliuță Bortaș 0740 657 582;
Pașcani: Pr. Dumitru Rusu 0766 213 656;
Hârlău: Pr. Cristian Butnărașu 0754 797 851;
Piatra Neamț: Pr. Andrei Budeanu 0744 739 954;
Târgu Neamț: Pr. Manuel Dorneanu 0740 180 680;
Roznov: Pr. Daniel Braiș 0746 581 412;
Ceahlău: Pr. Teodor Ghiba 0745 169 614;
Botoșani: Pr. Andrei Anușca 0745 578 555;
Dorohoi: Pr. Claudiu Foca 0745 962 379;
Darabani: Pr. Alin Gherasim 0766 845 859;
Săveni: Pr. Dimitrie Pricop 0743 766 048.
Programul din această zi a Festivalului Internaţional de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF), dedicat pasionaților de muzică bizantină și de artă sacră ortodoxă, cuprinde următoarele evenimente:
-
La ora 10:00 va începe Atelierul de mozaic și pictură „Eikon”, organizat în colaborare cu profesori și studenți de la secția Artă Sacră din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, desfășurat în Pietonalul „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Parcul „Copou” și spațiul civic Corpul A al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași;
-
Concertul „Symbolon” din Piatra-Neamț, care va începe la ora 18:00 la Teatrul Tineretului, susținut de Ansamblul „Cappella Romana” din SUA, Grupul Psaltic „Evanghelismos” și Grupul Psaltic „Melozii Neamțului”, ambele din Piatra-Neamț;
-
Concertul „Paradosis”, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților din Iași, susținut de Ansamblul vocal-instrumental „Arheon” și Corul „Euphonia” al Filarmonicii din Râmnicu-Vâlcea, eveniment la care va participa și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.
(Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor)